Samiti 2023 – Çelësi për forcimin e ekonomisë

Samiti i Tretë Vjetor i Sipërmarrjes së Grave me titull Çelësi për Forcimin e Ekonomisë, mbajtur në datat 23-24 nëntor 2023. në Hotel Marriott, në Shkup, u organizua nga Platforma Kombëtare për Ndërmarrësi të Grave. Në hapjen zyrtare të Samitit folën: Z. Fatmir Bitici – Zëvendëskryeministër i ngarkuar për çështjet ekonomike, koordinimin e departamenteve ekonomike dhe investimeve, z. Ben Nupnau – Zëvendës Shef i Misionit dhe Shef i Seksionit Politik dhe Informativ, Delegacioni i BE-së në Maqedoninë e Veriut, z. Kresnik Bektesi – Sekretar Shtetëror në Ministrinë e Ekonomisë, znj. Valentina Disoska – Kryetare e Shoqatës së Grave të Biznesit dhe Platformës Kombëtare për sipërmarrjen femërore, znj. Gabriela Kostovska Bogoeska – Drejtoreshë Ekzekutive e Fondacionit për Menaxhment dhe Kërkime Industriale dhe z. Orce Simov – Nënkryetar i SSK dhe kryetar i TIK në Unionin e Odave Ekonomike. Janë ndarë edhe çmimet për femrat sipërmarrëse më të suksesshme në vitin 2023. Janë mbajtur edhe tri panel sesione, përkatësisht, Paneli 1 – Roli i institucioneve kombëtare, rajonale dhe lokale në fuqizimin e sipërmarrjes së grave, folës ishin: znj. Jovana Trneçevska – Ministre e Punës dhe Politikës Sociale, znj. Dusica Perisic – Drejtoreshë Ekzekutive e BNJVL (Bashkësia e Njësive të Vetëqeverisjes Lokale), znj. Danela Arsovska – kryetare e qytetit të Shkupit, znj. Vesna Ivanoviq – Kastared – udhëheqëse e Zyrës programore të UN Women, Republika e Maqedonisë së Veriut dhe z. Ljupço Papazov – Kryetar i Komunës. të Komunës së Koçanit. Paneli 2 – Gratë e fuqizuara në ndërmarrësi përmes shoqatave ndërkombëtare, folën: Znj. Afërdita Kelmendi Kryetarja e G7 – Oda e Grave Sipërmarrëse – Kosovë, znj. Antonela Hako – Kryetare e Odës Ekonomike të Grave të Shqipërisë, Znj. Vesna Milovanović – Rrjeti për Rrjetin rural Zhvillimi Serbi, znj. Mariam Chikopaidze – Presidente e Shoqatës së Grave Sipërmarrëse AWE Georgia dhe znj. Sofia Shmitran – Komisionere Rajonale për Shtetet e Ballkanit në Shoqatën Botërore të Grave Sipërmarrëse FCEM, Kroaci. Në kuadër të Samitit u zhvilluan edhe takime B2B dhe u ndanë çmimet nga projekti për liderin e ri më të suksesshëm dhe organizatën civile – praktikat e mira. Paneli 3 – Ndarja e historive të suksesit nga femrat sipërmarrëse. Gratë sipërmarrëse folën për fillimet dhe zhvillimin e bizneseve të tyre. Pati gjithashtu dy seminare, mbi Menaxhimin Financiar dhe Sigurimin e Marrëdhënieve Financa/Investitor. Pas përfundimit të diskutimit të pasur dhe shterues për të gjitha temat e dhëna, me konkluzionet e kryetares Valentina Disoska, përfundoi Samiti i Tretë dyditor për ndërmarrësi të grave. Kompania NEXT-EM gjithashtu mori pjesë aktive në këtë ngjarje.