Konferenca "E-Shoqëri.mk" - Rezistenca kibernetike për liri dhe siguri

Fondacioni për internet dhe shoqëri, Metamorfozis për të 18-tën herë organizoi konferencën ndërkombëtare E-Shoqëri.mk”. Konferenca u mbajt në datat 6-7 dhjetor 2022. në hotelin “Marriot” në Shkup, por edhe online në platformën Zoom, ku prezencën e kishte edhe NEXT-EM. Konferenca filloi me fjalimet e ambasadorëve të BE-së, David Geer, të Mbretërisë së Holandës, Dirk Jan Kop dhe të Mbretërisë së Bashkuar, Matthew Lawson. Në hapje foli edhe drejtori ekzekutiv Bardil Jashari, i cili në vend të ministrit të Mbrojtjes, në konferencë mori pjesë sekretari shtetëror, Vladimir Anchev, si dhe zëvendëskryeministrja Slavica Grkovska përmes një video-fjalimi. Konferenca E-Shoqëria.mk organizohet gjithmonë për tema që Fondacioni Metamorfozis i konsideron të rëndësishme dhe prioritare për të gjetur zgjidhje të përbashkëta për to, kësaj radhe me temën jashtëzakonisht aktuale Kiberrezistenca për liri dhe siguri. Në konferencë morën pjesë dhe folën përfaqësues të institucioneve nga Evropa, nga vendi ynë, shoqëri civile dhe ekspertë juridikë. Konferenca diskutoi privatësinë dhe sigurinë në epokën dixhitale, si dhe nxitjen dhe edukimin e një shoqërie elastike ndaj kibernetikës. Këto tema u diskutuan përmes diskutimeve në panel mbi transformimin dixhital të administratës publike dhe shoqërive në vendet e Ballkanit Perëndimor, respektimin e të drejtave të njeriut në hapësirën online, sigurinë kibernetike, mbikëqyrjen dhe përpunimin biometrik të të dhënave, privatësinë, si dhe aktivizmin online dhe tejkalimi i hendekut gjinor tek profesionistët e sigurisë kibernetike. U diskutua edhe lufta kundër dezinformimit në kohë lufte, dezinformimi si kërcënim për sigurinë e demokracisë, efektet e dezinformimit dhe ndikimet e huaja malinje në demokraci.