Konferenca rajonale Smart Balkan 2023

Qendra për Kërkim dhe Politikëbërje (CIKP) në bashkëpunim me organizatat partnere nga BeH dhe Shqipëria, me mbështetjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Mbretërisë së Norvegjisë, organizuan një Konferencë Rajonale të projektit SMART Balkans – Paqe dhe Prosperitet në Ballkani Perëndimor, i cili u zhvillua më 14 15.12.2023 në Hotel DoubleTree by Hilton, Shkup. Konferenca i referohet objektivit specifik 2 të projektit SMART Balkans i cili punon për të zhvilluar partneritete të forta rajonale midis organizatave të shoqërisë civile nga rajoni i Ballkanit Perëndimor (Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Mal i Zi, Kosovë, S. Maqedoni dhe Serbi) dhe me homologët e tyre të BE-së. dhe autoritetet publike. Kjo do të rezultojë në progres në formimin e marrëdhënieve bashkëpunuese ndërmjet organizatave të shoqërisë civile në rajon dhe shfrytëzimin e përvojave, njohurive dhe shembujve rajonalë për përfaqësimin e përbashkët të zgjidhjeve tek qeveria dhe institucionet qeveritare në fushën e politikës dhe planifikimit social, si dhe si qeverisje. Temat kryesore të diskutuara ishin: Paqja, stabiliteti dhe qeverisja e mirë si parakusht për prosperitetin ekonomik; Roli i medias në promovimin e paqes, stabilitetit dhe qeverisjes së mirë; Përpjekjet e qeverisë për të siguruar paqen, stabilitetin dhe qeverisjen; Kërcënime për paqen, stabilitetin dhe qeverisjen e mirë si ekstremizmi politik, etno-nacionalizmi, terrorizmi dhe krimi i organizuar dhe dhuna ndaj grave dhe vajzave. Fjalë përshëndetëse mbajti edhe ministrja e Mbrojtjes, Slavjanka Petrovska. Pati edhe disa panel diskutime. I pranishëm ishte edhe NEXT-EM dooel.