Дигитална конференција

Конференцијата се одржа на 2 ноември (вторник) во DoubleTree by Hilton Скопје, со почеток во 10:00 часот. Дигиталната конференција „Power Green“ има за цел да го препознае ИКТ секторот како клучен играч во борбата против климатските промени, да ги инспирира компаниите да инвестираат во развојот и распоредувањето на позелени дигитални технологии и услуги и да се засилат кон зелена дигитална трансформација која има корист животната средина, општеството и економијата.

Сега, повеќе од кога било, постои потреба да се промовираат методи засновани на наука за да се процени намалувањето и избегнувањето на емисиите на стакленички гасови со специфични ИКТ решенија во различни сектори и да се поддржи зелената дигитална трансформација на секторите како што се енергијата, транспортот, земјоделството, и градежништвото. Настанот го отвори г-дин Коста Петров, В.Д. Директор на Фондот за иновации и технолошки развој и г-ѓа Анета Пешева, претседател на Стопанската комора на МАСИТ ИКТ, г-ѓа Габриела Костовска Богоеска, директор на Фондацијата за менаџмент и индустриски истражувања и г-дин Бено Вајснер, консултант во Центарот за иновации на ЗЕНИТ. и технологија. На конференцијата учествуваа и голем број странски и домашни експерти. Конференцијата се фокусира на приватни компании (вклучувајќи мали и средни претпријатија и големи компании), јавни власти и општини, универзитетски и истражувачки центри, индустрија и здруженија кои се подготвени да развијат иновативни, одржливи и паметни технологии или истражувачки проекти во различни области кои помагаат да се подобри квалитетот на урбаните екосистеми. Фокусот на настанот е на технологиите и решенијата поврзани со енергетските перформанси, урбаната мобилност, одржливата градба, кружноста, економијата со низок јаглерод и дигиталната трансформација кои можат да придонесат за постигнување на целите за климатска неутралност  а градовите и зголемување на нивната отпорност. На настанот учествуваше и НЕКСТ-ЕМ дооел.