Денот на Universal Acceptance

На покана на ИГФ МКД / IGF MKD ( Internet Governance Forum Macedonia ) – Форум за управување со интернет Македонија, НЕКСТ-ЕМ дооел присуствуваше на настан Денот на Universal Acceptance. Настанот се одржа на 26 Март 2024 год., во Нетавил, со почеток во 13,00 часот. Воден од волонтерската Universal Acceptance Steering Group (UASG) и ICANN, Денот на UA е можност да се соберат локалните, регионалните и глобалните заедници и организации ширум светот и да ја покренат свеста за UA и да го поттикнат усвојувањето на UA со клучните чинители. Денот на UA се состои од сесии за подигање на свеста и технички обуки за UA, вклучувајќи ги нејзините амбасадори на UA и локалните иницијативи на UA, ICANN и заинтересираните глобални партнери и организации. Сесиите имаат за цел да ги ангажираат и мобилизираат врвните технички и јазични заедници, компаниите, владите и заинтересираните страни во индустријата за системот за имиња на домени (DNS) за подобро да ги разберат придобивките од UA и како да ги направат своите сопствени системи подготвени за UA. UA е технички услов што гарантира дека сите валидни имиња на домени и адреси на е-пошта можат да се користат од сите апликации, уреди и системи што се овозможени на Интернет. Додека DNS се промени во последниве години, проверките што ги користат многу софтверски апликации за валидација на имиња на домени и адреси на е-пошта остануваат застарени. Многу системи не препознаваат или соодветно обработуваат нови имиња на домени. Овие имиња на домени вклучуваат нови генерички домени од највисоко ниво, Интернационализирани имиња на домени и кодот на државата топ- домени на ниво. Постигнувањето UA за сите валидни имиња на домени и адреси на е-пошта е од клучно значење за да се овозможи избор на потрошувачите онлајн и да се постигне дигитална инклузивност за сите овие корисници. Понатаму, постојат важни економски и социјални придобивки од поддршката на повеќејазичните корисници на Интернет во нивната способност да пристапат и да се поврзат со е-трговија, локалните заедници и влади, како и да ги прифатат и размножуваат културните традиции преку јазикот. Денот на Universal Acceptance во Македонија беше одбележан со неколку сесии, презентации и дискусија за што претставува Universal Acceptance (UA), истражување во однос на .МК домените, имплементација на кириличните домени во Македонија и техничка презентација за Universal Acceptance (UA).